28 Ocak 2016 Perşembe

Karamanda arıcılık güzel gelişiyor

Karaman Haber -  - Arıcılık ülkemizin önemli gelir kaynaklarından.Arıclık da dünyada bir hayli ilerideyiz.Binlerce arıcımız doğadaki balı tüketici ile buluşturuyorlar. Karaman arıcılıkta gün geçtikçe ilerliyor.

2016 arıcılık - Karaman’da arıcılık her sene gelişerek yoluna devam ediyor. Orta Torosların yamaçlarında bulunan Karaman ilimiz arıcılara bal üretiminde güzel imkanlar sunuyor. Bir yanı Karaman ovası diğer tarafı Toroslar.


Kışın Silifke de kışlayan arıcılarımız mayıs aylarında elma çiçeklerinin açması ile birlikte Karaman’a gelmeye başlıyorlar. Bir yandan elma ağaçlarının verimine katkı sağlarken diğer yandan  kovandaki  arı sayısı hızla çoğalıyor. Karaman ovasında ki ballı bitkilerden istifade eden arılar bal hasadından sonra yaylalara taşınmaya başlıyor. Karaman yaylalarının balı çok meşhur. Yaylanın diğer sırtı Akdeniz’e dayanıyor. Haliyle yaylalarda endemik bitki türlerine sıkça rastlamak mümkün. Toroslarda üretilen bir çok marka balı yüksek fiyatlarda pazarda kendine yer buluyor.

Torosların kalitelini balını alan arıcılar çam balı almak üzere Marmaris veya Aydın/Dilek Adasının yolunu tutuyor. Haliyle bir sezonda 5 – 6 defa bal kesimi yapmak mümkün.


Bir çok yere taşınan arılardan bal alabilmek için kovanların güçlü olması gerekiyor. Buda güçlü ana arı ile mümkün. Her iki yılda bir kovandaki ana arıyı değiştirmek gerekiyor. Değiştirebilen için her sene daha iyi. Ana arılar sertifikalı üreticilerden alınmalı. Çünkü bu üreticiler ırk özelliklerini korumaya önem verdiği için ana arılar kaliteli olmakta.

Bir kaç sene önce bazı arıcılık otoriteleri herkes kendi ana arısını üretsin diye bir kampanya başlattılar. Ancak bu yanlıştan çabuk dönüldü. Arıcılar güçlü kovanlar ile bal üretimi yapmak istiyor. Birde farklı arı cinslerinin olduğu arılıkta ana arı üretirlerse ana arının ırk özellikleri kaybolacağından sakıncalı bir durum.



Assale arıcılık Karaman'da ana arı üretimi yapıyor. 10 yıl kadar önce seri olarak üretime geçen işletme silifkede üretime başlayarak Karaman'da devam ediyor. Tüm Türkiye arıcılarına Karaman'dan ana arı gönderimi yapılıyor.

Gazete Karaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder